Πώς να απαλλαγούμε από κόκκινα μάτια

Περιλαμβάνουμε προϊόντα που πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμα για τους αναγνώστες μας. Εάν αγοράσετε μέσω συνδέσμων σε αυτή τη σελίδα, ενδέχεται να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια. Εδώ είναι η διαδικασία μας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα λευκά των ματιών γίνονται κόκκινα. Εάν συμβεί αυτό χωρίς πόνο, συχνά δεν είναι σοβαρό. Μπορεί συχνά να αποφευχθεί ή να χαλαρώσει με φροντίδα στο σπίτι.

Άλλοι όροι για το κόκκινο μάτι, περιλαμβάνουν «ροζ μάτι» και «αιματηρά μάτια». Ο ερεθισμός, το αίμα στο μάτι ή τα φλεγμονώδη αιμοφόρα αγγεία μπορούν να προκαλέσουν το μάτι να φαίνεται κόκκινο.

Συχνά, η αιτία δεν είναι σοβαρή και οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα. Μερικές φορές υπάρχει μια πιο σοβαρή υποκείμενη κατάσταση.

Ένα μάτι με αιχμηρό, πόνο ή πόνο πόνου ή πόνο που χειροτερεύει ως απάντηση στο φως, χρειάζεται επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Άλλοι λόγοι για να δείτε έναν γιατρό είναι αν αλλάξει η όραση ή υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ευαισθησία στο φως, αίσθηση άρρωστος ή έμετο.

Home Remedies

Ανάλογα με την αιτία, το κόκκινο μάτι μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις οφθαλμικές σταγόνες, μιλήστε πρώτα σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, καθώς ορισμένες σταγόνες μπορεί να αυξήσουν την ερυθρότητα.

για να αποφευχθεί η εκκίνηση ή η επιδείνωση των κόκκινων ματιών:

 • Μην φοράτε φακούς επαφής μέχρι να καθαρίσει το κόκκινο μάτι.
 • Καθαρίστε σωστά τους φακούς και μην επαναχρησιμοποιείτε τους φακούς μίας χρήσης.
 • Πλύνετε τα χέρια σας τακτικά και αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, για να αποφύγετε τη μόλυνση.
 • Πλύνετε τα ρούχα, τα μαξιλάρια και τις πετσέτες τακτικά.
 • λούζοντας ή ντους πριν από το κρεβάτι ή μετά από να μπείτε από το εξωτερικό αν έχετε εποχιακή αλλεργία.
 • Φορέστε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια από τη γύρη ή τη σκόνη όταν είναι έξω.
 • Τι είναι το κόκκινο μάτι;

  Το κόκκινο μάτι συνήθως σημαίνει ότι τα λευκά των ματιών εμφανίζονται αιματηρά. Αυτό συμβαίνει λόγω αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν τη μεμβράνη που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού.

  Το επιπεφυκότα είναι η μεμβράνη που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού και ευθυγραμμίζει τα βλέφαρα. Τα αιμοφόρα αγγεία αυτής της μεμβράνης μπορούν να διασταλούν, προκαλώντας τα μάτια να εμφανίζονται κόκκινα. Αυτό συνήθως προκαλείται από:

  Σπανιότερα προβλήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν το μάτι να Γίνετε κόκκινο, όπως αύξηση της πίεσης μέσα στο μάτι.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία είναι επιπεφυκίτιδα.

  επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι)

  Η επιπεφυκίτιδα σημαίνει φλεγμονή της επιφάνειας του ματιού και έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.

  Βακτηριακή ή ιική επιπεφυκίτιδα: υπάρχει συχνά εκφόρτιση. Αυτή η απαλλαγή θα είναι συχνά πιο κολλητική σε περιπτώσεις που περιλαμβάνουν βακτηρίδια. Μπορεί να ανακουφιστεί από το σκουπισμό κλειστών βλεφάρων με νερό ή μια συμπίεση. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε την ίδια συμπίεση και στα δύο μάτια.

  Εάν τα συμπτώματα παραμένουν εκεί μετά από μια εβδομάδα, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό. Εάν η αιτία είναι βακτηριακή, μπορεί να χρειαστείτε αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες.

  κρύο ή γρίπη: Αυτά μπορούν να συνδεθούν με τη μολυσματική επιπεφυκίτιδα. Αυτός ο τύπος κόκκινου ματιού συνήθως εξαπλώνεται γρήγορα για να επηρεάσει και τα δύο μάτια.

  Αλλεργία: Οι εποχιακές αλλεργίες μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια, για παράδειγμα, μια αλλεργία σε γύρη ή ζώα.

  Ερεθισμός: Αυτό μπορεί να είναι είτε:

  Οι περισσότερες περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας ξεκαθαρίζουν χωρίς ιατρική βοήθεια.

  Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβακτηριακές οφθαλμικές σταγόνες, αλλά αυτές δεν θα βοηθήσουν εάν η αιτία είναι ιογενής.

  Οι αλλεργίες μπορούν να βελτιωθούν με τα ναρκωτικά. Ορισμένα αντιισταμινικά δισκία και οφθαλμικές σταγόνες για αλλεργίες δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού.

  Άλλες αιτίες και θεραπείες

  Άλλες κοινές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν κόκκινα μάτια. Η επιφάνεια του ματιού δεν είναι πάντα κόκκινη, αλλά η ευρύτερη περιοχή των ματιών μπορεί να φαίνεται κόκκινη.

  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, ερυθρότητα, απολέπιση και κρούστα στην άκρη των βλεφάρων. Αυτή είναι μια κοινή μορφή φλεγμονής που μπορεί να προέρχεται από βακτήρια ή προβλήματα με τους αδένες κάτω από τα βλεφάρους.

  Μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα για την πρόληψη των επιπλοκών.

  Ένα κόκκινο χτύπημα εμφανίζεται στο βλέφαρο, συνήθως λόγω βακτηριακής λοίμωξης. Οι Styes συνδέονται μερικές φορές με βλεφαρίτιδα.

  Μια ζεστή συμπίεση μπορεί να εφαρμοστεί τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα για μια εβδομάδα. Αυτό θα βοηθήσει να ξεμπλοκάρει τους πόρους στο βλέφαρο.

  Αυτό είναι ένα χτύπημα που τείνει να εμφανιστεί πιο πίσω από την άκρη του βλεφάρου από ένα stye. Δεν προκαλείται από βακτηρίδια αλλά από έναν αδένα στο βλέφαρο να μπλοκάρει.

  Οι θεραπείες και η φροντίδα στο σπίτι είναι παρόμοιες με εκείνες για την επιπεφυκίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των ζεστών συμπιέσεων.

  Δεν πρέπει να συμπιεστεί ένα styes ή chalazion. Μπορεί να φύγουν μετά τη θεραπεία στο σπίτι. Εάν δεν πάνε μακριά, μπορεί να χρειαστούν ιατρική περίθαλψη, όπως η αλοιφή αντιβιοτικών ή μια έγχυση στεροειδών.

  Ένας ειδικός ματιών μπορεί να απομακρύνει χειρουργικά μεγάλα χτυπήματα που δεν θεραπεύονται ή που παρεμποδίζουν την όραση.

  Υποροκοιλιότητα αιμορραγία

  Αυτό αναφέρεται σε ένα σπασμένο αιμοφόρο αγγείο αμέσως κάτω από την επιφάνεια του ματιού. Είναι μια αβλαβής κατάσταση που συνήθως πηγαίνει μακριά μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο.

  Η μικρή αιμορραγία είναι εμφανώς φωτεινό κόκκινο στο λευκό του ματιού. Συχνά συμβαίνει χωρίς σαφή λόγο, αλλά μπορεί να προκύψει από το βήχα, μια διαταραχή του αίματος ή – σπάνια – υψηλή αρτηριακή πίεση.

  ξηρά μάτια

  Αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε κόκκινο μάτι. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα που προκύπτει από τα μάτια που παράγουν λιγότερα δάκρυα ή μεγαλύτερη απώλεια της υδαρής ουσίας από το μάτι. Τα τεχνητά δάκρυα μπορεί να βοηθήσουν.

  Εάν τα ξηρά μάτια συνδέονται με το περιβάλλον εργασίας ή χρησιμοποιώντας οθόνες υπολογιστών, οι αλλαγές ενδέχεται επίσης να βοηθήσουν. Η χρήση προστατευτικών γυαλιών σε ένα σκονισμένο περιβάλλον ή η λήψη διαλείμματα από την εργασία στην οθόνη είναι παραδείγματα.

  Φακοί επαφής

  Μπορεί να προκαλέσουν κόκκινο μάτι όταν φοριούνται για μεγάλες περιόδους. Οι χρήστες μπορούν να μειώσουν το χρονικό διάστημα που παραμένουν για να αποφύγουν το πρόβλημα. Η χρήση τεχνητών δακρύων μπορεί επίσης να βοηθήσει.

  Χημικός ερεθισμός

  Εάν μια χημική ουσία έχει πιτσιλίσει στο μάτι ή αν αγγίξετε το μάτι σας μετά το χειρισμό πιπεριών τσίλι, ξεπλύνετε αμέσως με νερό.

  μαύρο μάτι

  Εάν το κόκκινο μάτι συνοδεύεται από μώλωπες γύρω από το μάτι μετά από τραύμα, εφαρμόστε ένα πακέτο πάγου για 15 έως 20 λεπτά κάθε φορά, κάθε ώρα για την πρώτη ημέρα, Για να μειώσετε το πρήξιμο.

  Εάν επηρεάζεται το όραμα ή αν υπάρχει αίμα στο μάτι ή τον πόνο με κίνηση, δείτε έναν γιατρό ταυτόχρονα.

  Ορισμένες σοβαρές συνθήκες που συνδέονται με το κόκκινο μάτι

  λιγότερο συχνά, μπορεί να υπάρχει ένα πιο σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα που χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

  Ξύσιμο του κερατοειδούς ή τριβή: Η βλάβη στην επιφάνεια του ματιού δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, αλλά χρειάζεται ιατρική φροντίδα για να αποτρέψει τη ζημιά να επιδεινωθεί και να αποτρέψει τη μόλυνση ή τα έλκη. Εάν υπάρχει κάτι στο μάτι, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να το αφαιρέσει.

  ραγίτιδα: Η φλεγμονή επηρεάζει το εσωτερικό του ματιού και ιδιαίτερα το μέρος που δίνει το μάτι το χρώμα του. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την όραση. Ένας ειδικός ματιών θα συνταγογραφήσει φάρμακα.

  Γλαύκωμα: Αυτή η σοβαρή κατάσταση μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο, με αποτέλεσμα την τύφλωση. Προκαλείται από την οικοδόμηση πίεσης μέσα στο μάτι. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανίζονται μέχρι τα μεταγενέστερα στάδια.

  Εάν υπάρχουν συμπτώματα, μπορούν να περιλαμβάνουν ερυθρότητα, αλλαγές όρασης, πόνο στα μάτια, πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο. Το γλαύκωμα χρειάζεται ειδική προσοχή.

  Εάν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό:

  Μια υποκείμενη αιτία μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.